Üdvözöljük Mezőhék Község weboldalán!

Dr. Páldi János

Dr.Páldi János Tanár úr 1923-ban született.

Dr. páldi János
Dr. páldi János

Falusi gyermekként tanítója biztatására a tanulást választotta életformájának. Felnőtt életét tanítóként kezdte egy összevont tanyasi iskolában Mezőhéken. Később megszerezte a magyar történelem szakos középiskolai tanári diplomát. Tanított általános iskolában Szolnokon, majd a megyei tanügyigazgatásban vállalt feladatot. Tapasztalatát egy-egy iskola belső világából merítette, de betekintést kaphatott a megye legkülönbözőbb pedagógiai műhelyeibe is.

1968-tól a szolnoki Varga Katalin Gimnázium tanára, majd 1969-től igazgatója.

1971-től fakultációs iskolakísérletekbe kezdett, és 1985-ig tartó igazgatása idején olyan pedagógiai kísérletek és innovációk folytak a Varga Katalin Gimnáziumban, amelyek megmutatkoztak a tanítványok által elért eredményekben, és a magyar közoktatás fejlődésére is hatással voltak. Az iskola országos hírnévre tett szert, az ott folyó munka nemzetközi érdeklődést is kiváltott.

1986-ban az iskoláért, mint alkotásért tudományos fokozatot kapott.

1991-ig még tanított a gimnáziumban, de tudását, tapasztalatát egyre inkább a tanárképzésben kamatoztatta.

Aktív tagja volt a Magyar Pedagógus Társaságnak: egykori alelnöke.

Részt vett a Miskolci Egyetem Bölcsészkarának megalapításában. Az egyetem tanárképzés-programjában haláláig dolgozott, csakúgy, mint a Szent István Egyetem Jászberényi Tanítóképző Főiskoláján.

Munkájával, közéleti szerepvállalásával nem csupán tanította, de példázta is, azt az általa is vallott elvet, hogy a pedagógus nemcsak tanítványait, de azok szüleit, a lakóhely felnőtt társadalmát is tanítja, neveli.

A Finnugor Népek Baráti Körének vezetőjeként is sok-sok tartalmas programmal, írással nevelte környezetét.

Páldi János hosszú életútján tudását, energiáit mindig olyan ügyek és eszmék szolgálatába állította, melyek alapértékként a szabadságot hirdették meg. Nem őrajta múlott, ha ezek az ügyek és eszmék letértek a szabadság normáinak követéséről. Ő egyenesen és, ismétlem, emelt fővel járta végig az utat. Nyilván azért kötelezte el magát az ifjúság, a nevelés ügye mellett, mert a nevelő-növendék viszonyban több esélyt látott a szabadság principiumának érvényesítésére, mint a külső világban. Hiszen ez az elkötelezettség lüktetett pályakezdő éveiben, ezt képviselte íróasztal mellett, ez a szabadság-elv volt a Varga Katalin-kísérlet lényege, így szólította meg hallgatóit Miskolcon is.

Dr.Páldi János tanár úr, iskolánk névadója 2001.december 30-án hunyt el.

Emlékét tisztelettel őrizzük, ápoljuk!